Områdesnytt

Under sommarmånaderna sänks tempot och både entreprenörer och personal tar ut en välförtjänt semester.  Vi kommer att ha personal på plats hela tiden men vi ber om förståelse för att det kan ta längre tid att få mindre problem åtgärdade då styrkan är halverad under juli och augusti.  Vår fastighetsjour är som alltid redo att rycka ut på akuta jobb under kvällar och helger. Securitas fastighetsjour tel. 010-447 42 25

Om värmeböljan kommer

Om det blir en rekordvarm sommar igen, hur ser egentligen fastighetsägarens ansvar ut? Och vad kan du som hyresgäst själv göra för att hålla temperaturen nere i lägenheten?

Det första vi måste skilja på är normala och extrema sommartemperaturer. Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd bör inte inomhustemperaturen under sommaren överstiga 26 grader (24 grader resten av året). Vid tillfälliga toppar får man acceptera temperaturer upp till 28 grader kortare perioder.

Men vid så kallade värmeböljor är Folkhälsomyndighetens råd inte tillämpliga på samma sätt.  Vid extremväder är det oundvikligt med med höga temperaturer och man kan inte kräva att hyresvärden installerar klimatanläggningar för att sänka inomhustemperaturen i till exempel en äldre byggnad. Istället får man försöka stänga ute värmen så gott det går genom att dra ner persienner och dra för gardiner och genom att vädra på kvällen och natten när det är svalare ute.

Det här kan du som boende själv göra:

 • Dra ner persienner eller gardiner på dagtid för att stänga ute solens värme.
 • Vädra bara på kvällar och nätter, det vill säga när utomhustemperaturen är lägre än inomhus. Om möjligt ställ upp fönster och dörrar så att det blir korsdrag, det bidrar till att sänka temperaturen.
 • Stäng av värmekällor som till exempel datorer, TV och andra elektriska apparater.
 • Använd en fläkt för att få luften att cirkulera och därmed kyla.
 • Drick ordentligt med vatten och duscha kallt.

Du kan läsa mer på Fastighetsägarnas hemsida genom att klicka på den här länken.
Eller på den här länken till Folkhälsomyndighetens hemsida

100 000 nya grannar

Nu är våra nya bevingade vänner installerade i två bikupor på Tallvägen i Ösmo. En riktigt spännande projekt mellan fastighetsägare, hyresgäster och bin!  Vi hoppas att dom ska trivas och frodas i området och för att ge de bästa förutsättningarna kommer vi att plantera ett område med ängsgräs i anslutning till kuporna.
Så om du är i närheten kan du ju alltid svänga förbi och säga hej till dina ca 100 000 nya grannar!


Visste du att….

 • Ett bi kan flyga 2–3 kilometer från sin bikupa för att hämta mat och sedan hitta hem igen.
 • Drottningen kan lägga 2 000 ägg om dagen under sommaren.
 • Om ett arbetsbi i bikupan får riktigt mycket mat när den är en liten larv så blir den en drottning.
 • Drönaren lever bara fram till dess att han parat sig med drottningen. Hittar han ingen drottning att para sig med så slänger arbetsbina ut honom ur bikupan på hösten. Så på vintern är det bara tjejer i kupan!
 • Arbetsbina dansar för att berätta var man kan hitta nektar och pollen.
 • För att få ihop nektar till ett kilo honung måste bina besöka mellan
  6 – 8 miljoner blommor.

 

Evenemang under sommaren

Vår skärgårdskommun bjuder på flera evenemang i sommar. Vad sägs om t.ex. Lill Lindfors i Sorunda Kyrka, författarhelg på Körunda eller bokfrukost på Skärgårdshotellet?
Vi är säkra på att det finns något för alla! På länken nedanför slussas du vidare till Nynäshamns kommun och deras evenemangssida.

Evenemang i Nynäshamn

Svalkande törstsläckare

För riktigt varma dagar kan en läskande sommardrink vara precis vad som behövs.
För 4 portioner äppellemonad behöver du:

3 stora gröna äpplen
2 citroner
1.5 dl socker
1 l vatten
Is

Skölj äpplen och citroner. Skala äpplena men spara skalet till dekoration. Skär 2,5 äpplen i små bitar, den sista halvan skär du i tunna skivor som du droppar lite citronsaft på så att de inte blir bruna. Ställ skivorna åt sidan så länge.
Lägg äppelbitarna i en kastrull, lägg en sil över och pressa i saften från citronerna. Ta bort silen, häll i socker och vatten.
Koka upp samtidigt som du rör om, låt sjuda i ett par minuter. Låt det sedan svalna. Sila bort fruktbitarna och häll över lemonaden i en kanna som du ställer i kylen tills den blivit riktigt kall. Servera sedan med is och dekorera med äppelskivorna och skalen.

Tips! Kasta inte de bortsilade äppelbitarna, mixa dom så får du ett gott äppelmos 🙂

Vi önskar alla en riktigt skön sommar! 

När snön föll i april kändes den väldigt avlägsen, men lika säkert som dag blir till natt kommer sommaren i spåren efter våren. För en del innebär sommaren ledighet, återhämtning och äventyr, medan det för andra handlar om sitt första sommarjobb, envist kliande myggbett eller tid för det där byggprojektet som borde varit klart för länge sedan…..
Oavsett vad som väntar just dig de kommande månaderna så vill vi på Nynäshamnsbostäder önska dig en riktigt härlig sommar!