Områdesnytt

Julbelysningen lyser nu upp våra områden i denna mörka månad.
Husen på Humlan börjar skjuta i höjden. Modulerna har fraktats med båt från Piteå till Norvik och lyfts nu på plats.
Garagetaken vid Estövägen 7-9 byts ut.
Stamspolning i fastigheterna på Tallvägen.

Snön kommer säkerligen att falla och våra snöröjare är redo att rycka ut. Vi vill påminna er om att ni själva ansvarar för att skotta era bilplatser, uteplatser och framför era portar om ni bor i radhus.

 

Tid för ljus

Det är tråkigt nog så att bräder i bostäder ökar med 40% i december. Så det här är en vädjan till alla om att inte lämna tända ljus utan uppsikt! I vår reception finns klisterdekaler att hämta som du kan sätta på insidan av din ytterdörr som en liten påminnelse om att blåsa ut ljusen.

Här följer Brandskyddsföreningens 5 bästa tips för att undvika bränder.

1. Var ingen träskalle
Ära vare Gud i höjden, använd inget gjort i slöjden. Ljusstakar ska stå stadigt, ha rätt dimensioner för ljuset – och tillverkas i obrännbara material.

2.  Fördela ansvaret
Den som tänder ljusen ska släcka ljusen. Använd en mobilpåminnelse, och sätt en dekal vid ytterdörren som påminner dig om att släcka ljusen.

3. Rensa riskerna
Vad vore julen utan vackra dekorationer, gardiner och dukar? Desto tråkigare om de brinner upp för att de placerats vid ett levande ljus.

4. Placera värmeljusen klokt
Värmeljus som står tätt kan bli så varma att stearinet antänds. Fukt som samlas i aluminiumkoppen kan skapa en ångexplosion som välter ljuset.

5. Ha släckutrustningen redo
Om ett levande ljus får tag i en gardin så hinner du inte springa ut i garaget för att hämta brandfilten eller släckaren.

Köp Honung och stöd BRIS

Nu har ni chansen att köpa vår alldeles egen Nybo-honung! Priset per burk är 70 kronor och pengarna går oavkortat till BRIS och för varje såld burk lägger Nynäshamnsbostäder också 70 kr till BRIS!

En fin julklapp att ge bort 🙂

Bäst eller pest

Julen är i antågande och julhandeln väntas slå nya rekord i år.  Och självklart påverkar det klimatet. Så vad kan man tänka på innan man går och handlar eller beställer sina julklappar? Behöver du göra så många inköp, eller kan man tänka annorlunda och till exempel återanvända julklappar?

Här är bäst eller pest för miljön:

BÄST I TEST!
MINIMERA – Skapa så lite avfall som möjligt. Behövs den här saken eller går det att låna eller hyra istället och därmed förbruka mindre naturresurser?

BRA
ÅTERANVÄNDA – Ge bort prylar du tröttnat på till någon som behöver dem. Lämna till second hand, sälj dem eller använd din kreativitet och gör om det till något annat.

HELT OK
ÅTERVINNA – Sortera förpackningar, kompostera och panta burkar/PET-flaskor. Producenterna ansvarar för att samla in och ta hand om bland annat batterier, elektronik, förpackningar, papper och läkemedel.

HYFSAT
UTVINNA ENERGI – Om materialet inte kan återvinnas ska det förbrännas i ett kraftverk för att omvandla energin i avfallet till el och värme.

HELST INTE
DEPONERA – Att slänga avfallet på en soptipp är det sämsta alternativet, som vi på alla sätt ska försöka undvika.

Decemberpyssel

Det finns otaliga julpyssel att aktivera stora som små med under julförberedelserna. Men allra enklast, och kanske billigast, är att bygga med sockerbitar.

Klipp en pappskiva som du bygger din lykta på och klä in den med aluminiumfolie. Blanda florsocker och vatten till lim eller köp en tub med kristyr och sätt ihop sockerbitarna med varandra. Bara fantasin kan sätta gränser för hur just din lykta ska se ut, kanske vill du bygga en hel borg!

PS. Kom ihåg att socker inte är bra för tänderna så inget smygätande 😉 DS.

 

Vi vet att det finns människor i vår omgivning som inte känner någon glädje över julen. Svårast är det för den som är ofrivilligt ensam. Är du en av dessa eller känner du till någon i din trappuppgång eller område som skulle glädjas över sällskap under julhelgerna?  Våga prata och fråga din granne, kanske är det flera i samma hus som sitter ensamma.

Att bara säga ”Hej” eller bjuda på en kopp kaffe kan vara ovärderligt ♥

Det finns lite olika saker du som är ofrivilligt ensam kan göra för att komma i kontakt med andra, som t.ex. julkonserter och julmarknader. På kommunens hemsida får du information om olika evenemang.

https://nynashamn.se/uppleva/evenemang 

Från oss alla, till er alla…
God Jul & Gott Nytt År!