Områdesinformation

Ventilationskanaler i alla tvättstugor ska rensas. Arbetet pågår under april-maj.


Nya frånluftstakfläktar ska installeras på Backluravägen 3-5 för att skapa bättre inomhusklimat.
Backluravägen 3 – utförs mellan 2-5 maj
Backluravägen 5 – utförs mellan 8-11 maj


Trapphusbelysning byts ut på Ladbacksvägen 2 och Kyrkgatan 7-9.
Fasadbelysningen på Marstavägen 2-10 byts ut (radhusen)


Portarna på Estövägen 7-9 renoveras under maj månad.

Din uteplats – allas trivsel!

Nu fixas det på balkonger och uteplatser runt om i våra områden! Vi vill ha en trivsam utemiljö där vi kan njuta av god mat, fikastunder och lapa sol eller finna skugga.

Som hyresgäst har du samma skyldighet till att vårda din uteplats som du har för din lägenhet. Så vad är det då som gäller när du bor i hyresrätt?


Uteplats

Sommaren innebär ofta att samvaron flyttas utomhus (om vädret är med oss). Det är ju underbart att duka upp middagen utomhus, bjuda in goda grannar eller kära vänner för en bit mat och umgänge. Men kom ihåg att aldrig störa dina grannar med till exempel hög musik  

Enligt hyreskontraktet måste du sköta din uteplats. Det innebär att om uteplatsen inte tas omhand riskerar du att förlora ditt  hyreskontrakt. Det är inte tillåtet att använda din balkong eller uteplats som lagringsplats. Se till att det är fint och vårdat. Har du en uteplats får du inte bygga fritt.
Inglasade balkonger, höga plank och tillbyggnad av ex  altan är en väsentlig ändring av byggnadens fasad och kräver bygglov
. Om du bygger utan att ha fastighetsägarens lov eller att du inte har ansökt om bygglov kan du bli tvungen att betala en sanktionsavgift utöver avgiften för bygglov eller bli tvungen att riva det du har byggt. Detta gäller även staket runt uteplatsen. Staket får inte vara hur höga som helst, det finns bygglovsregler på det och du blir tvungen att riva staketet om du bortser från det. 
Prata med din områdesansvarige om vad som gäller för just din uteplats.

Pool

Det är tillåtet att ha barnpooler men det är inte tillåtet att ha en stor pool. Tänk på att det är du som är ansvarig för säkerheten. 

Studsmatta

Studsmattor måste stå på era egna baksidor. Tänk på att det är du som är ansvarig för säkerheten.  

Grillar

Du som har uteplats, tänk på att grilla en bit ifrån fastigheten. Röken stiger uppåt och dina grannar ovanpå måste kunna få sitta på sina balkonger eller ha sin balkongdörr/fönster öppen utan att besväras av röken.

På grund av risken för brand, är det inte tillåtet att grilla på balkonger, undantag är om du har elgrill. 

 

Allt handlar om hållbarhet

Begreppet hållbar utveckling (sustainable development) introducerades 1981 av den amerikanske miljövetaren och författaren Lester R. Brown. Men det var den dåvarande norska stadsministern Gro Harlem Brundtland som gav begreppet den definition som vanligen används idag.

”Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov”

Nynäshamnsbostäder arbetar med alla tre dimensioner inom hållbar utveckling,  det sociala, miljön och ekonomin.

Här är några av sakerna vi arbetar med.

  • Flertalet bomöten där vi möter hyresgäster och bjuder barnen på aktiviteter och fika.
  • Vi arbetar med Huskurage för att tillsammans stoppa våld mot närstående.
  • Sysselsättning är en viktig faktor inom den sociala miljön. Vi tar in sommarungdomar, personer som arbetstränar och LIA-praktikanter.
  • Sedan 2022 är vi medlemmar i Rättvist byggande. Syftet är samverkan för att motverka ekonomisk brottslighet, svartarbete och oegentligheter på våra byggarbetsplatser.
  • Vi har fått finansiering från RISE för att tillsammans med Västerås stad, Tyréns och Akademiska hus ta fram kunskap som kan bidra till hur vi kan renovera mer klimatsmart genom återbrukat byggmaterial

 

 

 

Få information i appen

Vi fortsätter att lansera vår boendeapp till flera fastigheter och hyresgäster. Om du är en av dom som nu har möjlighet att ladda ner appen till din mobil så vill vi påminna om att göra det. Genom appen får du snabbt information som rör din bostad eller ditt område. Du kan kommunicera med grannar och hittar snabbt svar på frågor som rör ditt boende.

Om du ännu inte erbjudits appen så misströsta inte, vi arbetar för att alla ska få tillgång så snart det är möjligt.

Sommartider  

Nu tar Värdens Nyheter ledigt och kommer tillbaka igen i september.

Nynäshamnsbostäder och all personal önskar er alla en riktigt solig och trevlig sommar!