Områdesnytt

STORA VIKA – Byte till nya brevlådor pågår.

NYNÄSHAMN – Nu är alla entrédörrar i höghusen på Heimdalsvägen som nya, Dörrarna har slipats ner och lackats och försetts med nytt brytskydd, nya gångjärn samt elslutsbleck.

Inbjudan

Nynäshamns kommun, Nynäshamnsbostäder och Kvinnojouren PAX bjuder in till informationsmöte om Huskurage.

Som vi berättade om i förra Värdens Nyheter så arbetar vi tillsammans för att stoppa våld mot närstående. Genom att visa omsorg när du hör eller ser något som gör dig orolig, så kan du rädda liv och förhindra våld. Det kan vara livsavgörande att knacka på!

Läs mer om huskurage på www.huskurage.se

Datum: 24 november

Tid: 17:00

Plats: Backluravägen 5, i källaren

En frisk fläkt

Har du en kolfilterfläkt i ditt kök? Då är det viktigt att du tar hand om den. En köksfläkt får generellt sett utstå stora påfrestningar varje dag när man lagar mat. För att undvika brandrisk och för att den ska hålla så länge som möjligt så rekommenderas att filtret rengörs två gånger per år. Genom att göra det undviker man flottbildning och smutsbeläggningar på fläkten.

Ta ner kassetten och knäpp loss ramen. Lägg filtret i diskmedelsvatten i diskhon så att fettet får lösas upp. Skölj sedan av och låt torka innan du sätter tillbaka filtret i kassetten., Rengör fläktkåpan på undersidan innan du sätter tillbaka kassetten igen.

Illustration av fläktfilter
Illustration av fläktfilter

För höstens inomhusdagar

Hösten kan ju vara fantastisk med strålande sol och vackra vyer! Men sen har vi de där dagarna med regn och rusk när man knappt vill kliva ur pyjamasen….. Vad passar bättre då än att pyssla lite?

Med lite trolldeg och kastanjer kan du göra så här fina sniglar till exempel.

Figurer gjorda av lera och kastanj för att likna en snigel
Figurer gjorda av lera och kastanj för att likna en snigel

En uppskattad och rolig lek som inte kräver någon rekvisita är Viskningsleken.

Viskningsleken är en underhållande lek som passar lika bra att genomföra med kompisar eller familjen. Den går ut på alla deltagare ska sätta sig i en ring. En av de som sitter i ringens ände ska sedan komma på ett ord som han eller hon ska viska till den som sitter bredvid.

En process som sedan upprepas tills ordet har vandrat ringen runt. Den sista personen ska sedan säga ordet högt. Är det samma ord som den första personen sa har ni vunnit!

Halloween och allhelgona

Både Halloween och Allhelgona firas för att uppmärksamma de döda, men på väldigt olika sätt.

Halloween firas alltid 31 oktober och består av en enda dag. Firandet har sitt ursprung i förkristen tid, då kelterna uppmärksammade de döda. En del av firandet bestod i att man tände eldar och klädde ut sig för att skrämma onda andar.

Allhelgonahelgen består av två dagar – alla helgons dag och alla själars dag. Fredagen före alla helgons dag kallas ibland för allhelgonaafton, men det är ingen helgdag.  Alla helgons dag infaller alltid en lördag mellan 31 oktober och 6 november. I år är det alla helgons dag 5 november. Då har det vuxit fram en tradition att besöka gravar och tända ljus, men från början var det en dag då helgonen firades.

Dagen efter alla helgons dag firar vi nu för tiden alla själars dag i Svenska kyrkan.

Ursprunget till alla själars dag var en följd av att den keltiska traditionen fortlevde länge, vid sidan av kristendomen. Det oroade kyrkans präster, eftersom traditionen innebar en tro på att de döda kunde komma tillbaka i form av andar. Tanken med den nya helgdagen var att man då skulle minnas sina döda anhöriga, be och tända ljus för dem. Förhoppningen var att det nya firandet skulle ersätta det gamla keltiska firandet.