Våra områden

NYNÄSHAMN
Krokvägen ska få nytt, digitalt låssystem. Trapphusen på Backluravägen 3 målas.
Sedvanligt underhåll

YTTEROMRÅDENA
Sedvanligt underhåll

Missfärgat dricksvatten?

Dricksvattnet i Nynäshamns kommun är normalt sett rent och av hög och jämn kvalitet. Det är också luktfritt och smakar gott.

Detta visar de prover som Nynäshamns Vatten tar varje år i ledningsnätet i Nynäshamn, Ösmo, Stora Vika och Sorunda. Ibland kan det dock hända att vattnet till exempel missfärgas av rost.

Rostfärgat eller gulbrunt vatten

En rödaktig/brun färg på dricksvattnet beror oftast på att vattnet har färgats av rost. Rost kan lösgöras och följa med vattnet, bland annat i samband med reparationer av ledningsläckor i gatan. Rost kan också förekomma i enskilda fastigheter med äldre installationsledningar. Nynäshamnsbostäder ansvarar för problemet om felet ligger i fastighetens ledningar. Ligger felet däremot i de allmänna ledningar svarar Nynäshamns Vatten för att det åtgärdas.

Om rosten inte försvinner efter ca 15 minuters ordentlig spolning i flera tappställen bör Nynäshamnsbostäder kontaktas. I första hand kontaktar du din Områdesansvarige på telefontid 07-09 helgfria vardagar. Rost är normalt inte skadligt utan är ett tekniskt problem som ska åtgärdas. Tvätt som missfärgats av rost bör tvättas om innan den torkat. Ibland kan det hjälpa med en liten tillsats av citronsyra, vinsyra eller oxalsyra i tvättvattnet. Skölj sedan tvätten väl.

Gråvitt vatten

Om du har fyllt glaset med vatten, särskilt på vårvintern när det är som kallast, kan det ibland uppstå en gråvit färg en stund. Det är helt normalt och ofarligt och beror på luftbubblor i vattnet som försvinner efter en kort stund.

Grönt vatten

Mycket sällsynt kan tappvattnet (men inte tappkallvattnet) färgas grönt av ett färgämne som härrör från den fjärrvärmeanläggning fastigheten är ansluten till. Orsaken är att ett läckage har uppstått i fastighetens värmeväxlare. Detta ansvarar Nynäshamnsbostäder för att åtgärda.

Konstig smak eller lukt

Smaken på kranvatten kan variera beroende på olika omständigheter. Om vattenomsättningen i ledningarna är låg och vattnet blir stående i ledningen, till exempel i semestertider, kan detta påverka vattnet smak. Även den uppvärmning som sker när vattnet uppehåller sig i ledningarna inne i fastigheter gör att vattnet smakar lite sämre. Men efter en kort spolning ska vattnet förstås vare sig maka dåligt eller lukta illa. Om du misstänker att något är fel med vattnet ska du kontakta oss på Nynäshamnsbostäder.

 

Är du ute och cyklar?

Eller har din velociped gjort sitt för den här säsongen och ska ha en välförtjänt vintervila? I så fall vill vi be dig att du ställer undan din cykel i cykelrummet om det finns ett i din fastighet/område. Det underlättar nämligen oerhört för de som ska snöröja när det blir dags. Och risken för skador och stöld minskar såklart 🙂

Boendeappen till alla!

Under november kommer alla hyresgäster att kunna ladda ner vår boendeapp. Genom att ladda ner appen till din smartphone eller padda så missar du ingen viktig information från din hyresvärd. Där finns också möjlighet att chatta med dina grannar och göra felanmälan.

Så se till att vi har rätt mejladress till dig så blir du meddelad när appen finns tillgänglig.