Sammankomst/fest

Om du ska ha fest är det alltid bra att i förväg meddela grannarna. Ju senare på kvällen, desto lägre ljudnivå är en bra regel.  Läs mer om störningar genom att klicka på den här länken.

Parabol och antenn

Det är inte tillåtet att montera parabol eller antenn på fastighetens tak, skorsten, fasad, balkong eller fönster.

Balkonger

Blomlådor och vädringsräcken får endast sitta på insidan av balkongräcket. Det är förbjudet att skaka och piska mattor och sängkläder från balkongen. Grillning med kol- eller gasolgrill på balkongen eller terrassen får inte förekomma då rök och os stör dina grannar. 

Sopor

Ställ aldrig sopor i trapphusen, inte ens för en kort stund.  

Rökning

Rökning är förbjudet i alla allmänna utrymmen såsom hissar, tvättstuga, trapphus m.m.  

Husdjur

Du är skyldig att se till att dina grannar inte störs av ditt husdjur. Hund och katt skall hållas kopplade vid rastning inom fastigheten. Speciellt ägare av s.k. utekatter skall uppmärksamma att det inte är tillåtet att låta dem springa lösa inom fastigheten. 

Fågelmatning

Du får inte mata fåglar från balkongen eller på marken runt husen. Det drar till sig möss och råttor.

Cyklar, pulkor och barnvagnar

Dessa måste ställas i cykel- eller barnvagnsrum annars måste de ställas i din lägenhet eller ditt lägenhetsförråd. De får inte ställas i trapphus och entréer enligt lag. Utrymning vid brand samt utryckningspersonal måste alltid kunna komma fram. Föremål i trapphus ökar även brandrisken. Tänk också på att underlätta för städpersonalen.

Trafik

Gården ska fungera som lekplats och träffpunkt för alla i området. Därför är biltrafik på gården endast tillåtet i samband med tunga transporter såsom flytt. Även färdtjänst och utryckningsfordon har givetvis tillstånd att köra på gården.

Ohyra

Skulle du få problem med t.ex. mjölbaggar eller pälsänger, kontakta din skadedjursbekämpare omedelbart, telefonnummer finns i trapphuset. 

Uteplats

Enligt hyreskontraktet måste du sköta din uteplats. Det innebär att om uteplatsen inte tas omhand kan man bli av med hyreskontraktet. Uteplats innebär inte heller att du får bygga fritt. Inglasade balkonger, höga plank och/eller om altanen är en tillbyggnad eller väsentligt ändrar byggnadens fasad, måste du ha bygglov för. Om du bygger utan att ha fastighetsägarens lov eller att du inte har ansökt om bygglov kan du bli tvungen att betala en sanktionsavgift utöver avgiften för bygglov eller bli tvungen att riva det du har byggt. Detta gäller även staket runt uteplatsen. Staket får inte vara hur högt som helst, det finns bygglovsregler på det och du blir tvungen att riva staketet om du bortser från det.  

Pool

Du får ha barnpooler men det är inte tillåtet att ha en stor pool. Tänk på att det är du som är ansvarig för säkerheten. 

Studsmatta

Studsmattor måste stå på era egna baksidor. Tänk på att det är du som är ansvarig för säkerheten.  

Grillar

Du som har uteplats, tänk på att grilla en bit ifrån fastigheten. Röken stiger uppåt och dina grannar ovanpå måste kunna få sitta på sina balkonger eller ha sin balkongdörr/fönster öppen utan att besväras av röken.

På grund av risken för brand, är det inte tillåtet att grilla på balkonger, undantag är om du har elgrill.